Jackfruit, a vegán hús

A jackfruit, amelyet szálas, rostos textúrája miatt vegán húsnak is szoktak nevezni, a trópusokon, elsősorban Indiában őshonos jákafa termése. A vegánok mellett a diétázók körében is egyre felkapottabb élelmiszerről van szó, hiszen alacsony energia tartalommal bír (100g mindössze 94 kalóriát tatalmaz), zsírtartalma elenyésző, emellett pedig igen gazdag tápanyagokban. Sok ásványi anyag (pl.kálium, kálcium, foszfor, magnézium), vitamin (B1, B2, A- és C-vitamin) és fitonutriens található benne (pl. karotinoidok, flavonoidok, tanninok, izoflavonok, szaponinok).

Érése egyes szakaszaiban más és mást tulajdonságokat mutat, ami miatt változik felhasználása is – mivel éretlenül inkább zöldségekre emlékeztető az állaga, jellemzően húshelyettesítőként kerül a tányérra. Neutrális ízjellege miatt erőteljes fűszerezést, pácolást igényel. Nyersen nincs élvezeti értéke, mindenképpen hőközlést igényel. Érett(ebb) állapotában ezzel szemben inkább gyümölcsként funkcionál és ennek megfelelően, desszertek formájában kerül feldolgozásra.

A jackfruit jótékony hatásai

Magas rosttartalmának köszönhetően a bélmozgás fokozásán keresztül nemcsak a székrekedést képes megelőzni, de lassítja a cukrok felszívódását is. Egyszerre tartalmaz vízoldhatatlan (cellulóz) és vízoldékony (pektin) rostokat is, amelyek hosszú időre eltelítenek és kíméletesen tisztítják meg az emésztőrendszert a lerakódásoktól.

A jackfruit fa különböző részeit (gyökér, kéreg, levél, gyümölcs) antibakteriális, gombaellenes, antikarcinogén, gyulladás- és vércukorszint csökkentő, sebgyógyító és antioxidáns tulajdonságai miatt sokoldaúan alkalmazzák a népi gyógyászatban is. Magas kálium tartalma vérnyomáscsökkentő hatású. Változatosan felhasználható a konyhában is, pl. ragu, curry formájában, grillezve, fasírtként, steak-ként megsütve. Pürésítve készítenek belőle jégkrémet, zselét, lekvárt. Szolgálhat likőrök alapjául, de felhasználható bébi ételekben is. Az érett gyümölcs édessége és puhasága miatt önmagában, illetve nyersen is ehető. Éretlen állapotban jellemzően zöldségként vagy saláta elemként szolgálják fel, és savanyúságot is készítenek belőle. Magja főzve és/vagy pörkölve önmagában és készételekhez keverve is fogyasztható.

Jackfruit, a vegán hús

Sokoldalúan alkalmazható alapanyag

A jackfruit felhasználásának a konyhatechnológián túl vannak hulladék csökkentő, illetve környezetvédelemi, fenntarthatósági szempontjai is. Mivel a gyümölcs maradéka is gazdag szénhidrátban, fehérjében és biológiai anyagokban, a megfelelő előkészítést követően ún. “értéknövelt” alapanyagként sokoldalúan alkalmazható számos területen, pl. bioüzemanyag, bioenergia, bioműanyag készítésére, állat takarmányozásban, gyógyszerkészítményekben és funkcionális élelmiszer adalékanyagként.

Itt van tehát egy univerzálisan hasznosítható konyhai alapanyag, amellyel bárki -aki nyitott az újdonságokra- szabadon kísérletezhet, legyen az vegán vagy vegyes táplálkozású személy, aki egyszerűen szeretne több húsmentes napot bevezetni a mindennapjaiba. Ugyanígy a diétázók is feldobhatják a sokszor egyhangú étkezési rutinjukat ezzel a trópusi gyümölcs-zöldséggel, hiszen folyamatosan egyre több édes és sós recept áll rendelkezésre.