Táplálkozási tanácsadás

Milyen velem a közös munka?

01. Jelentkezés

A táplálkozási tanácsadásra történő jelentkezés az űrlap kitöltésén és elküldésén keresztül történik. Az üzenet részben röviden írd le, foglald össze egészségügyi előtörténetedet, problémáidat, tüneteidet. 24 órán belül felveszem Veled a kapcsolatot és egyeztetünk időpontot egy kb. 60 perces konzultációra. Ez a konzultáció megtörténhet videóhíváson keresztül, vagy a belvárosi irodámban egy kellemes kávé mellett. Ennek során átbeszéljük az általad leírtakat, hogy tudok-e segíteni, el tudlak-e vállalni, illetve hogy tudunk-e együtt dolgozni. Amennyiben igen, felvázolom, hogy nézne ki a közös munkánk, megbeszéljük, melyik étrend lenne Számodra a legmegfelelőbb, Te pedig ezután eldöntheted, belevágsz-e.

02. Kérdőív

A jelentkezés után következik az anamnézis felvétele. Kapsz tőlem egy hosszú kérdőívet, aminek a kitöltésével picit jobban megismerlek Téged. Itt megfogalmazhatod a céljaidat, amit a tanácsadáson keresztül szeretnél elérni. Én pedig képet kapok az életmódodról, étkezési szokásaidról és preferenciáidról, arról, hogy mit eszel szívesen és mi az, amit nem. Kiderül a napi rutinod, hogy élsz, mennyit és milyen időbeosztásban dolgozol, mennyire vagy aktív, sportolsz-e, van-e bármilyen egészségügyi problémád, allergiák, étel intoleranciák, stb..Ebben az esetben a meglévő laborleleteidet is átnézem, kielemzem. Szükség szerint pedig én fogok bizonyos laborvizsgálatokat bekérni, hogy tisztább képet kapjunk hormonháztartásod állapotáról.

03. Konzultáció

A személyes vagy online konzultáció során részletesen átbeszéljük a problémáidat, és ha úgy látom szükségét, további állapotfelmérő kérdőíveket kapsz tőlem, hogy még pontosabban felmérjük a fennálló problémáid hátterében húzódó okokat.

04. Étkezési napló és (szükség szerint további állapotfelmérő tesztek) kiértékelése

Kérni fogok továbbá egy hét napos étkezési naplót is, hogy lássam, jelenleg pontosan hogyan étkezel, mit és mennyit iszol a mindennapokban. Kiderül, hányszor és mennyit eszel egy nap, mennyi feldolgozott és természetes élelmiszert fogyasztasz, milyen minőségű alapanyagokat használsz a konyhádban, illetve milyen elkészítési módokat részesítesz előnyben, mennyire változatos vagy egyhangú, tápanyagdús, vagy -szegény az étkezésed, mennyire jellemző a főétkezések közötti csipegetés, hogy néz ki a napi folyadékbeviteled, mennyiségét, minőségét és eloszlását illetően. Ezt kielemezve megbeszéljük, mi az, amit jól csinálsz, és mely területeken javíthatunk. Átbeszéljük továbbá az állapotfelmérő tesztekből levont következtetéseket, az ok-okozati összefüggéseket, majd ez alapján meghatározzuk az elérni kívánt célt, illetve egyeztetjük az ezt elősegítő táplákozási protokoll, és szükséges életmódbeli változtatások lépéseit.

05. Tanácsadás és étrendtervezés

Ezen információk alapján fogom tudni Neked a személyre szabott étrendet összeállítani, amellyel támogatni tudjuk előzőleg megfogalmazott céljaidat, legyen ez súlyvesztés, súlytartás, vagy éppen hízás/az optimális testsúly elérése, várandósság és szoptatás, sportolóként az izmok növekedésének támogatása, illetve természetesen a gyógyulás és egészségi állapotod javítása, amennyiben tünetekkel, panaszokkal küzdesz. Átbeszéljük, hogy milyen étrendkiegészítőket szedsz jelenleg, és szükség szerint lecseréljük azokat, amelyek feleslegesek vagy nem elég hatékonyak, és javasolni fogok helyettük olyanokat, amelyek az étkezést kiegészítve szintén a szervezeted egészséges működését hivatottak támogatni.

Olyan étrendet állítok össze, amely beilleszthető jelenlegi napirendedbe, és ahol a hét egyes napjainak étkezései egymással felcserélhetőek (közel azonos makro arányokkal), azaz egy mozaikos étrendet kapsz, így kevésbé érzed majd kötöttnek a napi étkezéseket. Számomra nagyon fontos, hogy ne lemondásként éld meg az életmódváltást, hiszen nem az, hanem felfedezve egy újfajta táplálkozási mintát lelkesen és jóízűen tudj enni minden nap, hiszen az evés egy fontos élvezeti forrás, még ha egy időre keretek közé is kell szorítanunk, amennyiben ezt aktuális céljaid megkövetelik.

06. Utánkövetés

A tanácsadást követően sem maradsz magadra. Én, mint egy jó edző folyamatosan bíztatlak, szemmel tartalak, ha kell, motivállak, és segítelek abban, hogy végigmenj a kijelölt úton. Emellett természetesen válaszolok minden felmerülő kérdésedre.

07. Kontroll

Az étrend kiküldése után rendszeresen találkozunk online, ahol átbeszéljük az elmúlt hetek történéseit, tapasztalatait. Hormonális problémák esetén a változásokat nagyobb időközönként laborvizsgálattal is nyomon követjük, az állapotodra vonatkozó értékek alakulásának ellenőrzésével.