..ha Te nem teszel valamit saját életed minőségének javítása érdekében, minden ugyanígy marad, ahogy most van.

Mikor akarsz végre elkezdeni foglalkozni a tested kiáltásaival? Csomókban hullik a hajad, állandó fáradtsággal küzdesz és a ciklusod is egyre rendszertelenebb? Te sem gondolhatod komolyan, hogy mindezt sokáig ignorálhatod. Biztos lehetsz abban, hogy a tested újra és újra jelezni fogja, ha bajban van és nem tetszik neki az életviteled. Hogy ezt mennyire durván teszi, csak a reakciódtól függ: teszel végre valamit, vagy továbbra is figyelmen kívül hagyod a jeleket.

Ha már eljutottál arra a pontra, hogy hajlandó vagy tenni önmagadért, mert eleged van, akkor ülj le egy kicsit, olvass tovább és elmagyarázom, hogyan mutatkozik meg a jól ismert pillangó hatás a hormonrendszerre vetítve, ha ignoráljuk a tüneteinket.

Sokan esnek abba a hibába, hogy nem veszik komolyan magukat és a panaszaikat. Az ember jellemzően csak az utolsó utáni pillanatban kezd el kapkodva lehetséges gyors megoldások után nézni, amikor már annyira leromlott az életminősége, hogy azt már képtelen figyelmen kívül hagyni. A nemtörődömség, a tested elhanyagolása, az ‘ejjráérünkarramég’ mentalitás idővel oda fog vezetni, hogy teljesen maguk alá temetnek a problémáid. Már azt sem tudod, mikor és mivel kezdődött. Pedig az első zavaró jelek felbukkanásakor még sokkal egyszerűbb lett volna helyrehozni a dolgot, a megelőzésről nem is beszélve. Mindenesetre az, ahogy most kinézel és érzed magad, az teljes egészében a döntéseid, azaz az életmódod következménye.

Sokkal könnyebb legyinteni, vállat vonni, ignorálni azt, ami épp fáj. Majd elmúlik, mondod..csakhogy a jelen állapotod szőnyeg alá söprésével nem teszel mást, mint altatod a problémát, hogy aztán újra jelentkezzen, de már erősebb tünetekkel, amikről nem tudsz nem tudomást venni, mert a hiúságodat is piszkálja, és a nők általában ekkor lépnek, pl. amikor fejtetői kopaszodást veszel észre, esetleg nemkívánatos szőröcskék bukkanak fel olyan helyeken, ahol eddig csak pihék voltak, esetleg elkezdtél indokolatlanul hízni, totál szét vagy esve és minden téren is romlik a teljesítményed. Az is lehet, hogy minden hónapban a falat kaparod a mensid alatt, annyira görcsöl a hasad, vagy épp egyáltalán nem menstruálsz, és örülsz is neki, hiszen egy gonddal kevesebb.. Pedig a ciklus rendszertelensége-kimaradozása-eltűnése hosszabb időre nagyon komoly problémát is jelezhet, amivel minden nőnek foglalkoznia illene, különösen aki termékeny korban van, és tervei is vannak a családbővítést illetően. Ciklusunk ugyanis a női egészségünk és termékenységünk alapja – ha ez rendben van, jó eséllyel összhangban működik a hormonháztartásunk. A ciklusbeli problémák pedig jó indikátorai az egyéb hormontermelő szervek működésében korábban bekövetkezett zavaroknak, mert a női hormonok általában a sor végén állnak és az itt jelentkező panaszok már egy más szinten megbomlott egyensúly következményei. Először jellemzően pajzsmirigy és/vagy mellékvese problémák, majd ciklus rendellenességek ütik fel a fejüket, akár egymás után, akár egymással párhuzamosan. Összességében romlik a nők életminősége.

Tehát miért is gondolod, hogy ráérsz majd csak akkor foglalkozni a PM alulműködéseddel, amikor már esetleg a ciklusod is leállt miatta? Miért gondolod, hogy a krónikus stressz, amivel hónapok, évek óta küzdesz, nem fogja idővel benyújtani a számlát? Hogy ignorálhatod a régóta fennálló női problémáidat? Ha csak megrántod a vállad és vársz, hogy majd magától megszűnik a probléma, nagy tévedésben vagy. Nem fog. Magától semmi sem lesz jobb, rosszabb viszont könnyen lehet.

Azért is fontos komolyan venni és kezelni mind a pajzsmirigyben/mellékvesékben/nemi hormonokban (petefészkek) bekövetkezett diszfunkciós állapotokat, mert mindhárom szerv szabályzása ugyanazon tengelyen keresztül történik. Így ha az egyikben valamiféle zavar támad és elkezd túl sok vagy túl kevés hormont termelni, beindul egy láncreakció, ami megbontja a másik két szerv működésének egyensúlyát is, további problémákat eredményezve. Miért? Mert minden mindennel összefügg és minden apró történés kihatással van minden másra is a szervezetben.

Ha egy szék egyik lába megreped, vagy kilazul, a többire először is nagyobb nyomás helyeződik, átveszik a rossz láb feladatait, ami ideig-óráig működik. Igen ám, de idővel az ő teherbírásuk is megreccsen és mindegyikük meggyengül, ami ahhoz vezet, hogy hamarosan teljesen hasznavehetetlenné válik a szék és tönkremegy. Mennyivel egyszerűbb lett volna az első láb meglazulásakor csak azt kezelni, megjavítani, még mielőtt ez kihatott volna a többi láb és az egész szék állapotára is.

Röviden bemutatok néhány példát arra vonatkozóan, hogy hogyan hat ez a három terület oda-vissza egymásra, amikor valahol a rendszerben felborul az egyensúly:

Önmagában egy pajzsmirigy alulműködés óriási stressz a mellékvesék (MV) számára → emiatt megugrik a kortizol szint → ez emeli a vércukorszintet → ami inzulin kibocsátást indukál a hasnyálmirigyben → az állandóan magas vércukor-inzulin pedig számos női kórképpel kapcsolatba hozható (pl. PCOS, endometriózis, miómák), hiszen a magas inzulin hatására a MV-k fokozottabban termelnek androgéneket (férfi nemi hormonok) → aminek a hirsutizmus egy lehetséges következménye. Továbbá zavart kelt a tüszőérés folyamatában is → ami miatt kevesebb progeszteron termelődik → felszaporodik az ösztrogén.

A túl sok ösztrogén is képes PM alulműködéses tüneteket okozni azáltal, hogy hatására megemelkedik egy bizonyos fehérje (TBG) szintje, ami fokozottabban köti meg a PM hormonokat, ami azért probléma, mert kizárólag a szabad hormonok képesek aktivitást kifejteni.

A tartós stressz képes kimeríteni a hasnyálmirigyet, mivel a kortizol és adrenalin folyamatosan magasan tartják a vércukorszintet és inzulint, ráadásul a kortizol blokkolja az inzulin receptorok érzékenységét is → ezzel akár IR-t, LR-t (leptinrezisztencia) és elhízást okozva hosszútávon. Mivel a stressz mindent leszabályoz, a PM-et is → alulműködést generál, hogy a túlhajtott szervezet spóroljon az energiával → ez befolyásolja a nemi hormonokat is: PM alulműködés esetén a szervezetben minden lelassul, és nem áll rendelkezére elegendő energia a tüszőérésre és -repedésre sem → nem termelődik (elég) progeszteron → dominál az ösztrogén, A májra is negatív hatással van: nem képes megfelelően lebontani a felesleges ösztrogént → a túl sok ösztrogén pedig ö.dominanciát okoz, felborítva a nemi hormonok optimális arányát. Megnöveli továbbá a prolaktin szintjét (tejelválasztásért felelős hormon) → ez lefojtja a tüszőrepedést → nincs progeszteron → az ösztrogén lesz domináns. Emeli a koleszterin szintet: mind a kortizol, mind a progeszteron koleszterinből szintetizálódik és mivel az egyed túlélése (stressz legyűrése) minden esetben elsőbbséget élvez a fajfenntartással szemben, egy kimerülő, fáradt mellékvese mindent megtesz azért, hogy kortizolt tudjon készíteni → a koleszterinből így a szervezet nem progeszteront fog előállítani, hanem kortizolt. Továbbá a rendelkezésre álló progeszteron is áldozatává válik a kortizol gyártásnak → lecsökken a progeszteron szint → relatív ösztrogén dominancia.

Láthatod, hány ponton szenvedheti el a test az annak idején figyelmen kívül hagyott PM alulműködés, vagy régóta fennálló és rádnehezedő stressz következményeit, ami miatt esetleg már a kiégés határán állsz. Valószínűleg már egészen hozzászoktál a tüneteidhez és megnehezítik ugyan a mindennapjaidat, szépen lassan mégis megtanultál együtt élni velük. Bár egyre jobban kínlódsz, továbbra is azt választod, hogy a fejed elfordítva nem foglalkozol velük, mert bírod még. Most képzeld el, hogy egészen másképp is lehetne. Ahelyett, hogy testi-lelki bajaidat ignorálva gyötrődsz, élhetnél teljesen egészségesen, panaszmentesen, könnyedén is. Tudtad, hogy van egy jól működő megoldás az ilyen jellegű problémáidra? Ami ráadásul természetes módon elérhető és megvalósítható. Meglehet, hogy nem hallottál róla, mert a legtöbb ember nem ezzel találkozik, amikor elmegy az orvosához (tisztelet az egyre nagyobb számú kivételnek!), ahol legtöbb esetben anélkül, hogy alaposan kikérdeznék vagy egyáltalán végighallgatnák az illetőt a tüneteivel kapcsolatban, az adott protokollnak megfelelően azonnal gyógyszeres és/vagy műtéti kezeléssel igyekeznek orvosolni a különböző problémákat. Ennek is megvan természetesen a helye, amikor más megoldás már nem is jöhet szóba, de nem állandóan és minden esetben! Én holisztikusan közelítek minden emberhez és állapothoz, és kizárólag természetes módszereket alkalmazva javítom drasztikusan vendégeim életminőségét. Az, amit és ahogyan eszel-iszol, alszol, mozogsz, gondolkodsz, érzel, viselkedsz, mind-mind meghatározzák az életed milyenségét, minőségét. Ezek mind változó tényezők az életünkben és csupán az egyikben bekövetkezett változás hatással lesz az összes többire is.

Amint hajlandó vagy szembenézni a problémáiddal és elfogadni azok meglétét, akkor képes leszel változtatni is rajtuk. Minden (hormonális) problémának létezik -az esetek többségében- természetes megoldása, csak a megfelelő rendszer kell hozzá. Amint elkezdesz akár apró módosításokat beiktatni az életedbe, azok úgy hatnak ki a nagy egész, azaz minden szerved-szervrendszered-hormonrendszered működésére.

Szeresd magad annyira, hogy komolyan veszed a tüneteidet, fájdalmaidat, és elkezdesz foglalkozni velük. A halogatással csupán annyit érsz el, hogy az idő múlásával egyre súlyosabbá válnak a panaszaid és a mögöttük húzódó egészségügyi problémák. Minden megváltoztatható. A változás a kezedben van, hiszen egyedül csak Te határozhatod el magad és dönthetsz arról, hogy a következő 5-10-20-akárhány évedet hogyan, milyen minőségben szeretnéd élni. Egyetlen döntésnek is sorsfordító hatása lehet. Légy Te a saját magad számára a legfontosabb!