Hogyan csináld idén másképp, hogy ne bukj bele ebbe az ördögi körbe?

Vajon miért mindig január 1-je a választott szám az újrakezdésekhez? Talán mert azon túl, hogy magunk mögött hagyjuk az óévet és egy új indul, mi magunk is úgy érezzük, hogy tiszta lappal indul(hat)unk minden téren. Szó szerint azzal tölthetjük meg a lapot vagy a vásznat, amivel csak akarjuk. Rajtunk áll, mihez kezdünk az új lehetőséggel, az újra indult körrel. És ennek nagy a felelőssége is, hiszen a mi döntésünk, hogyan fogunk élni a következő napokban, hetekben, hónapokban, mennyi tudatossággal, tervezettséggel, vagy anélkül.

Egy biztos, bármilyen pozitív változást is szeretnénk elérni magunkkal kapcsolatban, nem érdemes azt túl drasztikusan megfogalmazni, mert olyan nyomasztó lehet a kontraszt a jelenlegi és a vágyott állapot között, hogy azt érezhetjük, ez túl nagy falat – amibe inkább bele sem fogunk. Igaz ugyan, hogy a változás a megszokott ingereken, a kényelmesen túl történik, mégsem mindegy, hogyan kezdünk neki.

Érdemes az eddigi életmódunkat, aktivitásunkat figyelembe véve új céljainkat felállítani. Csak a fogyást előtérbe helyezni talán nem a legjobb megközelítés. Ha valaki például úgy indul az újévnek, hogy “le kell fogynom 30 kg-t”, de eddig semmit nem csinált (ülő életmód mellett nem mozgott, gyorséttermi ételeken élt, össze-vissza evett), és az ehhez vezető útról semmi más nem jut eszébe, mint a végtelen kardiózás koplalással ötvözve, nem csoda, ha még azelőtt elmegy a kedve az életmódváltástól, hogy egyáltalán belekezdett volna..

Sokkal egészségesebb, ha nem a fogyást tesszük első helyre, mint elérendő célt, hanem azt, hogy olyan változásokat teremtünk az életünkben, amelyek hosszú távon oda vezetnek, hogy sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben, drasztikusan javul az életminőségünk, amelynek hozományaként még le is tudunk fogyni, aminek aztán élvezhetjük a további előnyeit (pl. jó közérzet, csinosabb ruhák, növekvő önbizalom minden téren, könnyebb ismerkedés, felszabadultabb szexuális élet, stb..).

Az életmódváltás mára sajnos egy elcsépelt kifejezéssé vált, amihez inkább elrettentő, mint pozitív fogalmak társulnak – vélhetően éppen azért, mert sokan nem jól állnak hozzá. A mai turbó fokozatú világban, amikor minden rögtön kell, nehéz belátni és elfogadni, hogy az életmódváltás nem egyik napról a másikra hirtelen megtörténő dolog, hanem egy hosszú folyamat, amely fokozatosan alakul ki.

Ha most is azon gondolkodsz, hogy ez a te éved lesz, most megmutatod magadnak/a világnak, hogy tudsz te ennél jobban is élni, le tudsz fogyni, képes vagy jobb és felelősségteljesebb döntéseket hozni saját egészségeddel, életeddel kapcsolatban, de nem tudod, hogyan kezdj neki, csak azt érzed, hogy ez egy olyan vállalás, ami megsemmisítő erővel lebeg a fejed felett, akkor fordulj szakemberhez, aki tudja, mit csinál, és tudja, Te mit csinálj. Fontos, hogy megtörjük azt a mítoszt, miszerint az életmódváltás csak kínkeserves lehet. Tény, hogy a változás nem mindig könnyű (attól függően persze, hogy korábban az ember milyen életet élt), de át lehet állni egy másfajta életminőségre úgy is, hogy az ember közben jól érzi magát és élvezi az utat. Ha meghozunk egy ilyen nagy döntést, akkor ne diétákban, ne hetekben gondolkodjuk, hanem hosszú távra rendezkedjünk be, aminek a végén álljon ott a vágyott cél, de közben legyünk türelmesek, hagyjunk időt a testünknek a változásra, és napról-napra, lépésről-lépésre haladjunk úgy, hogy közben élvezzük és értékeljük a kibontakozó pozitív átalakulást.

Bármit el tudsz érni és bárhogy ki tudsz nézni! Nem számít, hogy most mi van- ha a fejedben megszületett egy másik kép magadról, azt meg is tudod valósítani. Csupán időt kell adni neki és tudni, hogy hogyan érheted el az ezzel kapcsolatos céljaidat.

Bármikor elkezdheted, csak rajtad múlik. Ez a te felelősséged. Tegyél érte! Az új év elkezdődött..