A perui ginseng, vagy perui zsázsa néven is ismeretes maca gyökér a perui Andokban őshonos, nagy ellenállóképességű gumós gyógynövény, amely szélsőséges körülmények között: a tengerszint felett 4000 méterrel nő. Az Andokban élő emberek évezredekre visszanyúlóan, serkentő hatású gyógynövényként ismerik és fogyasztják, egyrészt az egészségmegőrzés miatt, másrészt gyógyászati céllal. Nemcsak az emberek, de az állatok termékenységének fokozására is régóta használják. Az inkák is fogyasztották, feljegyzések szerint nemcsak -harcba vonulás előtt- erejük, állóképességük megnövelése érdekében, de potencianövelő hatása miatt afrodiziákumként is.

Etimológia: a maca szó az inkák kecsua nyelvéből származik. A „ma” jelentése “hegyen termesztett”, a „ca” pedig “erősítő tápszert” jelent.

Rendszertanilag a keresztesvirágúak rendjén belül a káposztafélék (pl. brokkoli, kelkáposzta, karalábé, kelbimbó, karfiol, retek) családjába sorolható. Pajzsmirigy problémáknál nem ajánlott, mivel goitrogéneket tartalmaz, amelyek megzavarhatják a pajzsmirigy működését.

Rendkívül tápanyagdús: gazdag aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban (magnézium, szelén, vas, kalcium), enzimekben, zsírsavakban, nyomelemekben, fitonutriensekben és rostokban.

Ehető része a gyökere, amit szárítás és őrlés után por formájában értékesítenek, de kapszulázva is megtalálhatjuk az üzletek polcain. Ami a gyökér színét illeti, a sárgától a feketéig több árnyalatban létezik. Kinézetében leginkább a retekre hasonlít, de annál valamivel nagyobb.

Alapvetően a nemi vágy növelésére, illetve energetizáló hatása miatt az állóképesség, fizikai teljesítmény fokozására használták és használják ma is. Adaptogén növényként hormonális problémáknál is alkalmazható, mivel kiegyensúlyozó hatású.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatások nagy részét, amelyek a maca gyökér különböző egészségmegőrző, és javító hatásait támasztják alá, állatokon végezték el, ezért további kutatások és vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy feljegyzett pozitív tulajdonságait emberekre vonatkoztatva is igazolni tudják! Mindenesetre az megállapítható, hogy a maca por fogyasztása -az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt- jó kiegészítóje lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek, életmódnak.

Az embereken és állatokon eddig elvégzett kutatások alapján megállapítható pozitív hatásai a következők:

  • élénkít és energizál: javíthatja nemcsak a szellemi, de a fizikai teherbírást is, így az edzés során nyújtott teljesítményt és kitartást (teljesítmény fokozó hatását embereken is tesztelték és igazolták),
  • a vörös maca gumó csökkentheti a prosztata megnagyobbodást (jóindulatú prosztata hiperplázia: BPH),
  • növelheti a férfiak termékenységét, mivel javítja a spermium minőségét (mind a szám, mind pedig a mozgékonyság tekintetében),
  • afrodiziákumként (amely hatását a p-metoxibenzil-izotiocianát nevű hatóanyagnak köszönheti) fokozza a szexuális vágyat (rendszeres és hosszabb távú fogyasztás esetén),
  • jótékony hatással lehet a kognitív képességekre: segítheti a tanulást és javíthatja a memóriát is,
  • a hipotalamuszra hatva- amely pedig az endokrin rendszert szabályzó agyalapi mirigyet vezérli- hozzájárul a szervezet kiegyensúlyozott hormonműködéséhez, többek között az ösztrogén-progeszteron szintek arányának egyensúlyához,
  • PCOS esetén segíthet csökkenteni a tüneteket (pattanások, férfias jellegű szőrnövekedés),
  • javíthatja a hangulatot, mivel csökkenti a depressziót és a szorongásos tüneteket,
  • segíthet a menopauza tüneteinek enyhítésében, mint pl. hőhullámok és alvászavarok, illetve hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez, így csökkentve a csontritkulást,
  • antioxidáns hatású: növeli azon antioxidánsok szintjét a szervezetben (glutation, szuperoxid-diszmutáz), amelyek segítenek semlegesíteni a káros szabadgyököket, ezáltal védve a sejteket a károsodástól.

Beszerzése

Nagyon fontos, hogy megbízható forrásból származó maca gyökérport vásároljunk, lehetőleg bio minősítésűt, hogy biztosan ne tartalmazzon felesleges adalékanyagokat, illetve az egészségre káros összetevőket és szennyeződéseket (pl. rovarirtó/növényvédőszer maradványok, oldószerek, allergének).

Felhasználása

Italokba, turmixokba, de akár külöböző kásákba is belekeverhető. Fontos, hogy hő hatására veszíthet tápanyag értékéből, ezért ha valamilyen kását főzünk, csak közvetlenül fogyasztás előtt szórjuk bele és keverjük el benne a port. Ha valamilyen oknál fogva nem szeretnénk por formájában fogyasztani, akkor válasszuk a kapszulás kiszerelést.

A maca por elérhető zselatinizált formában is, ami annyit jelent, hogy kivonták belőle a keményítő tartalmát, így érzékenyebb gyomrúak is fogyaszthatják, mivel könnyebben emészthető.

Fogyasztása

A maca fogyasztása biztonságos, akár hosszú időn keresztül, negatív mellékhatásai nem ismertek, viszont mivel goitrogén növényről van szó, azok az emberek, akiknek pajzsmirigy problémáik vannak, inkább NE fogyasszák.

Rendszeresen és tartósan, azaz legalább három hónapig érdemes fogyasztani ahhoz, hogy a feljebb említett pozitív hatások megnyilvánulhassanak. Mivel energizál, az alvási problémák elkerülés érdekében érdemes inkább a nap első felében bevenni, ugyanakkor ez is egyénileg eltérő lehet, hiszen van, akinél este bevéve sem okoz elalvási nehézséget. Mivel egyenlőre nem készült semmilyen tanulmány a maca por várandósság alatt történő alkalmazásáról, így nem jelenthető ki biztonsággal, hogy ilyenkor is fogyasztható-e. Erről tehát mindenki saját felelőssége szerint döntsön.