A magnézium egy létfontosságú ásványi anyag, rengeteg fontos és jótékony hatással.

Számos a szervezetben lezajló élettani folyamat szereplője, úgy mint izom,-és idegműködés, ingerületátvitel, szívritmus-, és vérnyomás szabályzás, melatonin szintézis – alvás, energia termelés, immunfunkciók, hormonális egyensúly, csont,-és fogfejlődés, enzimműködés kofaktora, szénhidrát anyagcsere-inzulin szabályzás-cukorbetegség, stb..⁠Kulcsfontosságú elemként több száz (!) enzim működésének szabályozásában vesz részt, pl . D-vitamin aktiválás.

Amikor lecsökken a Mg szint a szervezetben, akkor jellemzően megjelenik és/vagy fokozódik a stressz, fáradt, lassú, ingerült, nyugtalan lesz az ember, másoknál alvászavarok, izomgörcsök jelentkezhetnek, illetve bizonyos női problémák, mint a PMS és ösztrogén dominancia állapota is romolhat. Hiánya továbbá kedvez a gyulladás kialakulásának, következésképpen pótlásával nemcsak megelőzhetjük azt, de a már meglévőt eredménnyel csökkenthetjük.

Sajnos vérvétel során nem állapítható meg pontosan a vér Mg szintje, mivel a vérben zömmel sejten belül helyezkedik el, a laborvizsgálat során pedig az ásványi anyagokat szérumból nézik, amely nem tartalmaz sejtes elemeket. Tartós stressz esetén a termelődő kortizol hatására fokozottabban ürül a Mg, ami még több stresszt jelent a szervezet számára→még több kortizol termelődik→még több Mg-ot veszítünk.

A magnézium pótlása

Vagy transzdermálisan (bőrön keresztül- fürdővízbe keverve pl. Epsom só/keserű só), vagy orálisan pótolhatjuk. Számos formája van a kereskedelemben kapható Mg készítményeknek, de egyáltalán nem mindegy, melyik mellett kötelezzük el magunkat, hiszen eltérő módon szívódnak fel, azaz hasznosulnak a szervezetünkben. Ez a cikk nem terjed ki a különböző molekula formák részletezésére, azt viszont röviden leírom, hogy mely formákat érdemes megvenni. Jó formák a citrát, a taurát és a malát. A lehető legjobb választás pedig, amelyet én is ajánlok másoknak, az a Mg-biszglicinát. Amellett, hogy nagyon jól felszívódik, ez a forma még az érzékeny gyomrúaknál sem okoz hasmenést (szemben pl. a Mg-citráttal, aminek ugyan remek a biológiai hasznosulása, ám többeknél problémás lehet bizonyos mennyiség felett. Érdemes tehát más formákkal kombinálni). A lehető legrosszabb és teljesen haszontalan forma (a költségeket figyelembe véve gyártó szempontból viszont a legelőnyösebb..) a magnézium-oxid, amiben ugyan nagy mennyiségű magnézium található, DE ennek csak minimális része (2-4%) fog hasznosulni. Ráadásul a benne található oxigén szabad gyök molekula nagyon reaktív, ami káros lehet, ezért a szervezet antioxidáns rendszerét igénybe veszi. Így aki ezt a formát vásárolja, az nemcsak hogy a magnéziumot nem pótolja, de a pénzét is feleslegesen költi. A Mg-szulfát és karbonát ugyancsak haszontalan, fel nem szívódó formák. Ezért (is) nézzük meg mindig alaposan minden termék címkéjét!

Bár a legjobb az lenne, ha a táplálkozásunk során pótolnánk a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat, ám mivel termőföldjeinkben és ezáltal a bennük megtermő élelmiszerekben is egyre kevesebb az ásványi anyag, kénytelenek vagyunk étrendkiegészítőkre is támaszkodni. Nőknél kiemelt jelentőségű a Mg-és egyéb ásványi anyag pótlás. Mivel az ásványi anyagok mind erősen kötődnek a vörösvérsejtekhez, ezek az első menstruációtól kezdődően hónapról hónapra ürülnek, idővel hiányállapotokhoz vezetve.

Miben van sok magnézium?

Quinoa, zöldlevelesek, sütőtök, hüvelyesek, lábasfejűek (polip, csiga, tintahal), vadhúsok, teljes kiőrlésű gabonák (héjrész), diófélék, magvak, magas kakaótartalmú (>70%) étcsoki.

A vitaminok és ásványi anyagok közül hatással van a szervezetünkben található magnézium mennyiségére a szelén, a D-vitamin és a B6-vitamin, ezért ha ezekből hiányunk van, akkor valószínűleg Mg-ból is hiányt fogunk szenvedni. A Mg az élet minden szakaszában hasznos, különösen nők esetében: menstruáció, várandósság, (peri)menopauza. Tanulmányok szerint a PMS enyhítésének egyik legjobb ellenszere B6-vitaminnal együtt szedve.

Ha valakinek gyulladás van a bélrendszerében, akkor a Mg kezdetben nem fog tudni felszívódni a bélben, mivel nem működnek az ezt a célt szolgáló csatornák. Ilyenkor különböző módon érdemes bejuttatni a Mg-ot: tabletta, szájban oldódó készítmény, illetve fürdősó formájában is. Ugyanakkor a Mg erős gyulladáscsökkentő is, így ha rendszeresen szedjük, akkor idővel enyhülnek a bélrendszeri gyulladások, ezt követően pedig a Mg is fel fog tudni szívódni.

Szinte mindenkinek érdemes lenne folyamatosan pótolnia

Betegségek, gyógyszerszedés, tartós stressz (!), rendszeresen végzett intenzív testmozgás, fizikai vagy mentális megterhelés, várandósság, szoptatás, serdülőkor, időskor, dohányzás, fokozott alkohol fogyasztás, hiányos táplálkozás, felszívódási zavarok, IR esetén megnő a szervezet Mg szükséglete. Elmondhatjuk tehát, hogy egy olyan ásványi anyagról van szó, amelyet szinte mindenkinek érdemes lenne folyamatosan pótolnia, hiszen vagy sokat veszítünk belőle különböző élethelyzet, ill. életmódbeli tényező következményeként, vagy egyszerűen bizonyos okokból megnő a szervezet magnézium szükséglete.