​Amikor egy kicsivel többet mutat a mérleg, az ok arra, hogy aznap utálkozva nézzünk tükörbe és feltétlen valamilyen büntetéssel fenyítsük magunkat érte, pl. ételmegvonás, extra kardió? Mutatok néhány olyan esetet, amikor egyik napról a másikra jelentősebben nőhet a testsúlyunk, ám ez amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan meg is szűnik.

Főleg nőkre jellemző, hogy akár naponta ráállnak a mérlegre azzal a kimondatlan elvárással, hogy az minden alkalommal igenis mutasson egy picivel kevesebbet, de ha nem, akkor legalább felfelé ne mozduljon, hiszen amíg világ a világ, a fogyásra való törekvés örök, és ha csak 20dkg-val is többet nyomunk ma, mint tegnap, akkor rosszul érezzük magunkat, és azt hisszük, hogy híztunk.. pedig legtöbb esetben egészen másról van szó. Bár a hízás hátterében leggyakrabban egy régóta fennálló helytelen életmód és/vagy valamilyen kezelendő egészségügyi állapot áll (pl. IR, mellékvese, pajzsmirigy, veseproblémák, stb.), vannak olyan tényezők is, amelyek egyik napról a másikra meglepetésszerűen, de csupán átmenetileg feljebb tornázhatják a mérleg nyelvét.

Mik lehetnek ezek például?

 • több sót, sós ételt fogyasztottál: mivel a só (nátrium) megköti a vizet, ez folyadékvisszatartáshoz vezethet.
 • több finomított szénhidrátot, feldolgozott (és ezért általában sóban is gazdag) ételt ettél. A szénhidrát pedig a sóhoz hasonlóan ugyancsak vízmegkötő tulajdonságú, egyrészt ugyanis a fogyasztását követő inzulin szint emelkedés fokozza a nátrium visszaszívást a vesékben, ami vízvisszatartáshoz vezet. Másrészt az izmokban és májban raktározódó szénhidrát -glikogén- minden molekulájához kb. 3-4x-es mennyiségű víz kötődik.
 • bizonyos gyógyszerek: pl. hormonális fogamzásgátlók, vérnyomáscsökkentők, kortikoszteroidok, egyes gyulladáscsökkentők.
 • elégtelen folyadékbevitel: ilyen esetben a szervezet azt a kevés rendelkezésére álló vízmennyiséget is igyekszik visszafogni, elkerülve a kiszáradást. A szervezet vízegyensúlyának szabályzása a veséken és hormonokon (ADH, aldoszteron) keresztül történik aszerint, hogy mennyi folyadékot iszunk. Az ADH a vesékben fokozza a vízvisszatartást, azaz hatására kevesebb víz választódik ki a vizelettel, így segíti a szervezetet a megfelelő mennyiségű víz megtartásában. Ha azonban valami miatt gátlódik az ADH termelődése (pl. alkohol, koffein, szteroidok), a víz nem szívódik vissza a véráramba→fokozott vizelettermelés →vízveszteség a következmény.
 • alkoholt ittál előző este: bár az alkohol vízhajtó (diuretikus) és ezáltal dehidratáló hatású, másnapra mégis okozhat folyadék visszatartást, egyrészt mert a kiszáradt szervezet igyekszik több vizet nem elveszteni, tehát megfogja azt, ami még rendelkezésére áll, másrészt pedig az alkohol fogyasztással párhuzamosan fokozódik az étvágy, és ilyenkor inkább a sós-zsíros ételek után nyúlunk (chipsek, mogyoró, tortilla, gyros, stb..)→ sok só → több víz.
 • nagyon alacsony fehérjebevitel: mivel a fehérjék folyadékot tartanak az ereken belül, ha lecsökken a mennyiségük, akkor ez a folyadék egyrészt beszivároghat a szövetekbe, másrészt nem képes megfelelően a szövetekből visszaáramolni az erekbe, ami miatt ödémák alakulhatnak ki a test különböző pontjain.
 • menstruáció előtt állsz, vagy épp benne vagy: a ciklus ezen szakaszában a hormonoknak köszönhetően (csökkenő progeszteron, emelkedő ösztrogén→) több folyadékot tárol a szervezet. Akár 2-4 kg is “felszaladhat’ ilyenkor. /Ösztrogén dominanciában ugyancsak jellemző az ödémásodás./
 • tartós stressz = magas kortizol termelés, ami amellett, hogy megnöveli a nátrium-kálium egyensúlyát szabályzó hormon szintjét (aldoszteron), befolyásolja az ADH működését is→magasabb só- és vízvisszatartás, ödémák.
 • alváshiány: hatalmas stressz a szervezet számára, hatásai ezért ugyanazok, mint az előző pontnak. Ráadásul az alváshiány hatással van az éhség-jóllakottság hormonokra is, hiszen kialvatlan állapotban éhesebbek vagyunk, és ilyenkor jellemzően nem a zöldségeket kívánjuk, hanem a finomított, gyors energialöketet adó dolgokat, pl. péksütik, kekszek, csokik, chipsek, energiaitalok.
 • nagy hőség: ilyenkor a szervezet szintén hajlamos az ödémásodásra, különösen a lábakon. A melegben ugyanis kitágulnak a hajszálerek→ fokozódik a véráramlás és a nyirokrendszerből folyadék szivároghat a szövetekbe. Másfelől pedig az aldoszteron nevű hormon is csökkenti az izzadtságban a só mennyiségét, illetve a veséket vízmegtartásra ösztönzi.
 • edzés: egy keményebb edzésmunka is fokozhatja a vízvisszatartást a szervezetben, ami miatt többet mutathat másnap a mérleg (ez az izomrostok mikroszakadásai körül létrejövő gyulladásokkal magyarázható) – remélem mindenki számára nyilvánvaló, hogy ilyenkor sem zsírból, sem izomból nem szedtünk magunkra 1-2 pusz kilónyit.. ha az ilyen könnyű lenne.

A fenti pontokban felsorolt esetekben jobbára tehát csak egy kis extra víz az, ami átmeneti és látványos súlygyarapodást okoz, ám ez napokon belül visszaáll. Amikor egyik napról a másikra változik jelentősen a súlyunk, akkor szinte mindig a vízháztartás áll a háttérben, nem pedig izom- vagy zsírépítés, hiszen az mindig egy hosszú folyamat eredménye. Mindkettő.

Ennek tükrében vajon életszerű-e a folytonos igyekezet arra, hogy mindig kevesebbet mutasson a mérleg?? Nem lehet állandó cél a fogyás. Helyette sokkal inkább érdemes arra törekednünk, hogy legyen egy kívül-belül egészséges, jól működő testünk, amely megkap mindenfajta tápanyagot, illetve mentes a betegségektől. Nem hagyatkozhatunk csupán egy számra, legyen szó bármi megítéléséről, pláne, amikor az önértékelésünkről van szó, hiszen annál jóval árnyaltabb lelki-mentális-fizikai jóllétünk kérdése. A tükör, a ruháink, a közérzetünk az, ami tökéletesen szembesít azzal, hogy állunk, merre tartunk aktuális testkép célunkat illetően (hízunk-fogyunk-izmosodunk-zsírosodunk). A mérleg ellenben nem képes megmutatni, hogy mi okozza az esetleges súlynövekedést, és hogy az izomból vagy zsírból történik-e. A súlyunk teljesen normális módon folyton változik, ingadozik, még egy adott napon belül is, különösen a nők esetében, ahol a hormonok játéka ezt hónapról-hónapra ciklikusan befolyásolja.

Úgyhogy ha eddig esetleg pánik kísért volna egy-egy ilyen hirtelen jött több kilós “hízást”, remélem mostantól világos és egyben megnyugtató, hogy mennyi minden állhat a háttérben. Ez csak víz..