Mit tesz az inzulin a bőrrel és miért okoz gyulladt pattanásokat?

Az emelkedett inzulin:

  • önmagában is növeli a szervezet faggyútermelődését (szebum), amitől olajosan fénylő lesz az arcbőr.
  • serkenti az androgének (férfi nemi hormonok) elválasztását a szervezetben, ami szintén fokozza a faggyútermelődést. Ez azután seborrheát (faggyúfolyás) is okozhat, amelynek következménye az aknék megjelenése, illetve a meglévők állapotának súlyosbodása.
  • megnöveli a keratin nevű fehérje termelését, amely hiperkeratózist okozva (a bőr szarurétegének megvastagodása, ill. az elhalt bőrsejtek rendellenes hámlása) képes elzárni a pólusokat, a végtagokon grízes bőrt, az arcon aknékat hagyva maga után.

A cukor táplálék a beleinkben élő rossz bacik számára, amelyek ezen elszaporodva megbontják a bélflóra egyensúlyát, lecsökkentve a jótékony, megnövelve a káros baktériumok arányát, aminek számos negatív következménye közül egyik az immunrendszer meggyengülése, ami pedig a bőr állapotán is megmutatkozhat, pl. aknék formájában.

Cukor = szénhidrát. Csakhogy nem mindegy, hogy milyen. Vannak a „jó“, azaz tápanyagdús (vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal teli), élettanilag hasznos, ún.komplex szénhidrátok (pl. zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, legtöbb gyümölcs), amelyek lassú lebomlásuk és felszívódásuk révén kevésbé és lassabban emelik meg a vércukorszintünket, ezzel egy mérsékeltebb inzulin választ indukálva.

Magyarul: tovább kitart a telítettség érzés és nem tör ránk farkaséhség, remegés, rosszullét a lezuhanó cukor miatt étkezés után egy órával.

Ezzel szemben az élettanilag kevésbé hasznos (bár sportolók életében megvan a helye és ideje a gyors felszívódású egyszerű cukroknak is!), és hosszú távon kártékony, különböző következményes megbetegedéseket kiváltó szénhidrátok fogyasztása gyors felszívódásuk miatt ugyancsak egy gyors és hirtelen nagy mennyiségű inzulin kiválasztást hoz magával. És mi tartalmaz ilyen szénhidrátokat? A feldolgozott/finomított, magas glikémiás indexű élelmiszerek: fehér liszt és a belőle készült pékáru, tészták, cukros üdítők, kekszek, nápolyik, cukrozott gabonapelyhek, csokik, cukorkák, chipsek, stb), tej, tejtermékek.

Nagyon sok múlik az étkezéseink minőségén, mert mindenre kihat. Érdemes rá (is) odafigyelni!